Helpot DIY-tuoksut eteerisistä öljyistä

postaus sisältää *mainoslinkkejä


Teen toisinaan kosmetiikkaa myös itse, niin kuin seuraajani varmasti tietävätkin. Esimerkiksi vaihtelevia vartaloöljy-cocktaileja minulla on varastossa jatkuvasti: niihin tulee yksinkertaisimmillaan vain marketin kylmäpuristettua luomu-seesamöljyä ja varastoni eteerisiä öljyjä joita kulloinkin sattuu tekemään mieli. En itse mittaile, kaatelen vain ja väliin haistelen että joko nenässä tuntuu sopivalta. Tekeminen voisi olla enemmän traditioihin ja oppeihinkin perustuvaa, mutta fiilistelen ja taioin mielelläni omikseni.

Tämän postauksen kuvien tuoksuöljyt perustuvat vartaloöljyjeni kaltaisiin yksinkertaiseen reseptiin: pohjaöljyyn (se seesami, sitä kun itseltä löytyy aina) lisätään eteerisiä öljyjä ja tuote pakataan kuvien roll-on-puteleihin. Tein kaksi eri seosta, toisen ruusun ja jasmiinin eteerisistä öljyistä, toisen monimutkaisemman joka sisälsi männyn, salvian, frankinsensin ja ylang ylangin eteerisiä öljyjä. Pohjaöljynä käytin seesamia.

Valmistus: tuoksuöljyt voi tehdä mutullakin ja itse haistellen, mutta riippuu siitä mitä tuotteelta haet. Eteeriset öljyt ovat hyvin tiivistettyjä, joten niitä annostellaan tipoittain. Googlaamalla löytää loputtomiin erilaisia reseptejä, mutta kuten sanoin itse en noudata ikinä niistä yhtään. Yleinen suhde voi olla esimerkiksi 15-20 tippaa yhtä tai useampaa eteeristä öljyä/ 10 ml pohjaöljyä. Öljyt vain sekoitetaan toisiinsa ja tuote on valmis.
Tuoksuöljyn voi tehdä parfyymin vaihtoehdoksi (jolloin eteerisiä öljyjä käytetään suhteessa eniten), aromaterapia-tuotteeksi (aromaterapian sääntöjä noudattaen) tai sillä voi olla ihonhoidollisempiakin tarkoituksia (jolloin eteerisiä öljyjä käytetään herkkyydellä, sillä suurina määrinä ne voivat myös rasittaa ihoa).
Tässä postauksessa keskityn nyt diy-tuoksuöljyn valmistamiseen paneutumatta pikkuseikkoihin.

Pakkaus: Minulta siis sopivasti löytyi pari tyhjiin käyttämääni ja pesemääni roll-on-kuulalla varustettua lasipulloa (Flow:n parfyymiöljy ja RAAW By Tricen silmänympärysöljy). Limepopissa myydään vastaavia tyhjiä, ja Ruohonjuuresta löytyy *eettisesti louhittuja hoitavia kiviä sisältäviä versioita, joita olen miettinyt itsekin hankkivani useaan otteeseen. Roll-on levittää öljyn tasaisesti iholle ja pullo on sopivan pieni käsilaukussa pidettäväksi.

Ainesosat: Eteerisiin öljyihin tutustuu parhaiten menemällä haistelemaan niitä lähimpänä myyvään puotiin. – Mille haluat tuoksua itse? Sekoita ja testaa rohkeasti, se riittää että itse pidät tuoksusta (eteeristen öljyjen tuoksunuotteihin voi perehtyä myöhemmin mikäli omaa nenää haluaa kehittää). Omia suosikkejani ovat mm. Ylang Ylang, Sitrukset, Laventeli, Ruusu, Jasmiini sekä Havupuut.
Pohjaöljyksi mainitsemaani seesamia neutraalimpi on esimerkiksi jojobaöljy, jota löytyykin valmiiksi sekoitettuna useiden voimakkaampien ja kalliimpien eteeristen öljyjen joukosta (kuten kuvien jasmiini ja ruusu). Myös manteliöljy on hyvä. Öljyn voi valita myös sen ihonhoidollisia ominaisuuksia ja omaa ihotyyppiä silmällä pitäen.

Käyttö: ranteen sisäpintaan, korvien alapuolelle, solisluille, kaulalle… sekä hiuksiin ja vaatteiden nurjalle puolelle, joissa kesto on pidempi.

Kesto: riippuu käytetyistä eteerisistä öljyistä, oman ihon aineenvaihdunnasta ja siitä miten tarkka oma hajuaisti on. Sitrus-öljyt ovat kevyitä ja haihtuvat nopeasti, samoin omien kokemuksieni mukaan myös ruusu yksin käytettynä, kun taas Ylang Ylang kantaa muita tuoksuja ja voi säilyä seuraavaankin päivään asti. Suoraan iholle levitettynä kesto on tosiaan vähäisempi. Vain eteerisiä öljyjä sisältävät tuoksuöljyt ovat yleisesti paljon kevyempiä kuin parfyymit.

Hankinta-paikkoja (pakkauksiin linkkejä yläosan ”pakkaus”-kohdassa)
Eteeriset öljyt: *Life, Hyvinvoinnin tavaratalo, Limepop, *Ruohonjuuri.
Jojoba-öljy: *Life, *Hyvinvoinnin tavaratalo, Limepop, *Ruohonjuuri.
Manteliöljy: *Life, *Hyvinvoinnin tavaratalo, Limepop, *Ruohonjuuri.
Seesamiöljy: luomu lähi-marketista, *Hyvinvoinnin tavaratalo, Limepop, *Ruohonjuuri.

Upeita valmiita tuoksuöljyjä: Soil Of Beautyn Serenity (myös kuvissa), Flow Cosmeticsin parfyymiöljyt (*Hyvinvoinnin tavaratalo, *Ruohonjuuri), Wesak Parisin kristalli-parfyymit (kuvissa roll-on-Ametisti).

Tietoa kirjoittajasta

☾ Rakkauden ja kauneuden puolesta. Rajattomuuksia, tähtiöitä. 🎵 I have seen how energy swims, how we are lifted up to ride with stars and see what’s also real. (Sannoppadog/ Arahjin) 🦁🤍🦁 Joskus tosi tulee ovellesi / kysymään uskotko todella…

Jätä kommentti