Hiustenhoito: öljyt

postaus sisältää *mainoslinkkejä

Hiuspohja ja hiusten latvat hyötyvät öljyjen käytöstä siinä missä kasvotkin. Laadukkaat öljyt tuovat päänahalle ravinteita, tarpeellisia rasvahappoja, tukevat hiusten kasvua ja niiden yleiskuntoa, sekä hoitavat etenkin kuivaa sekä kuivasta hilseestä kärsivää hiuspohjaa. Rasvainen hiuspohja, etenkin jos se kärsii seborreasta joka on rasvaa syövä hilse, on sen sijaan poikkeustapaus jossa öljyhoidot eivät ole tarpeen mutta latvoja voi silti hoitaa öljyillä (rasvaiselle hiuspohjalle voi sen sijaan kokeilla esimerkiksi savi-naamioita).
Hiusten latvoissa öljyjä käytetään suojaamaan niitä rasitukselta ja ulkoisilta tekijöiltä, parantamaan kammattavuutta, estämään haaroittumista, taltuttamaan pörröä ja sähköisyyttä, korostamaan kiharoita ja silottamaan. Latva on kuollutta ainesta, joten latvojen öljyäminen ei sinänsä esimerkiksi vaikuta hiusten kasvuun, mutta öljyjen laaduilla on eroja muun muassa siinä millaiselle hiukselle eri paksuiset öljyt sopivat ja miten hyvin ne pystyvät hiusta suojaamaan. Öljyt eivät myöskään valitettavasti korjaa pilalle haaroittunutta hiusta, siihen ainoa keino on sakset ja sitten säännöllinen suojaaminen.

Käytän itse hiustenhoidossani säännöllisesti öljyjä seuraavilla tavoilla:

1. Latvoissa pesujen välipäivinä, annosteluna muutama tippa käsiin hierottuna ja käsien kautta paineltuna latvoihin.
2. Jätettävänä hoitoaineena pesujen jälkeen samalla tavoin laitettuna kuin edellisessä kohdassa. Osa jätettävistä hoitoainesta sisältää omaa takuttuvaa tukkaani lisää silottavia teknisiä ainesosia, joten käytän usein öljyn sijaan myös voidemaista tai suihkemaista jätettävää hoitoainetta.
3. Hiuspohjan öljyhoitoon +/- tunnin vaikutusajalla (etenkin kuvan Moi Forestin rauhoittavaa metsäpöly-öljyä!). Minulla on rasvoittuvampi päänahka, joten kovin usein en öljyhoitoja tee, mutta olen kokenut että toisinaan koko pään ”liottaminen” (etenkin em. metsäpöly-)öljyssä piristää koko pehkoa.
4. Mahdollisena lisänä hiusnaamioissa jotka vaikuttavat joko muutaman minuutin hiusten pesun aikana tai pidempään esimerkiksi kotitöiden hoitamisen ajan.
5. Latvojen öljyhoidoissa yön yli tai muutaman tunnin ennen hiusten pesua. Latvat saturoidaan kunnolla, sidotaan ponnarilla pika-nutturaksi tai letiksi ja annetaan olla. Yön ajaksi tyynyn voi suojata pyyhkeellä tai huivilla.

Muista siis tämä: Latvoja ja hiuspohjaa hoidetaan eri tavoilla- latvat voivat olla kuivat ja päänahka samaan aikaan rasvainen sekä hilseilevä, jolloin öljyhoidot eivät välttämättä käykään hiuspohjalle vaan voivat ärsyttää sitä vaikka latvat öljyisät nauttisivatkin☝🏻. Shampoo valitaan aina päänahan kunnon mukaan, hoitoaine latvojen.

Suosikki-öljyjäni

Edullisempi diy-vaihtoehto: ihan ruokakaupasta hyvin helposti löytyvää ja ruuanlaittoon sopivaa kylmäpuristettua seesamiöljyä kannattaa kokeilla, periaatteessa oliivikin voi käydä ja moni italia-romantiikkaa kokeva hoitaakin kauneuttaan vain sillä- kun taas itse en pidä oliiviöljyn tuoksusta enkä sitä siksi ihollani tai hiuksissani käytä.
Kylmäpuristettu kookosöljykin on hyvä vaihtoehto etenkin hiuspohjan öljyhoitoon, mutta osa kokee sen huoneenlämmössä kiinteän olomuodon oudoksi käyttää latvoille- nämä ovat mieltymiskysymyksiä! Kummitätini, vaikkei kosmetiikkaa muuten kovin harrastakaan, tekee kuivaan hiuspohjaansa hoitoja kookosöljyllä säännöllisesti.
Manteli-, argan- sekä jojobaöljy ovat myös hyviä ja yleisiä kaupoista löytyviä vaihtoehtoja. Osalla pohjaöljyistä on sepsifisiä vaikutuksia erityisiin hiusongelmiin, jolloin omaa ongelmaa ja sille sopivaa öljyä kannattaa miettiä vähän tarkemmin.

Kuten olen monissa diy-postauksissani kertonut, öljyihin voi halutessaan tuoksuksi sekoittaa luomu-kaupoissa yleensä alle 10€ maksavia eteerisiä öljyjä joista osalla on myös hiusten kuntoa ja niiden kasvua parantavia vaikutuksia. Kuvissa näkyvä mänty (stimuloiva), rosmariini (hiusten kasvua piristävä) ja piparminttu (rauhoittava, viilentävä) ovat hyviä vaihtoehtoja. Hilseen kanssa kamppailevan kannattaa kokeilla antiseptistä teepuuöljyä.

Kaikki hius-aiheiset postaukseni löydät täältä

Myös valmiita nimenomaan hiuksille tarkoitettuja tai hiusten hoitoon mainiosti sopivia yleisöljyjä löytyy kauppojen valikoimasta runsaasti. Ne on valmiiksi pakattu pieniin pulloihin, joista öljyä on helppo annostella, ne on suunniteltu toimimaan hiuksissa optimaalisesti ja ne myös usein tuoksuvat herkullisilta kuin hius-parfyymit. Alla listaan muutaman oman suosikkini.

Moi Forestin metsäpölyöljy (edellä linkki postaukseeni tästä) Erityisen rauhoittava, siksi eritoten hiuspohjaa hoitava öljy. Tämä on hajusteeton. Käy kaikkiin yllä mainittuihin käyttötarkoituksiin ja sopii myös kasvojen ja vartalon hoitoon- mainio monitoimiöljy monilla vaikutuksilla ja metsäpölyn mikrobiomi-boostilla. Ostopaikat: *House of Organic, *Life, *Twistbe, *Ruohonjuuri

Ekopharman tyrni-argan latvasöljy (edellä linkki postaukseeni tästä ja parista muusta Ekopharman tuotteesta) Hieman ohuemman koostumuksen vuoksi tätä uskallan suositella kaikenlaisten hiusten latvojen hoitoon eri hiustyypeille. Tuoksu Ekopharmaisen makeahko. Hinta: n. 15-18 € / 30 ml. Ostopaikat: Saatavilla eko-kampaamoista ja -kauneushoitoloista sekä niiden verkkokaupoista.

Evolve Nourishing Hair Elixir Ekopharman öljyn kaltainen, ohuempi latvoille tarkoitettu öljyseerumi makeahkolla tuoksulla. Hinta: n. 20-23€/ 30ml. Ostopaikat: *Ruohonjuuri, *Life, *Twistbe, *Jolie, *Bangerhead, *Olo-apteekki, *House of Organic

Khadi Rose Repair ruusu-hiusöljy Paksuhko hoitavampi öljy, sekä hyvin kuiville latvoille että päänahan hoitoon. Hinta n. 20-30€ / 30 ml. Ostopaikat: *Ruohonjuuri, *Jolie, *Lyko, *Life, *Hyvinvoinnin Tavaratalo
Hiuspohjien öljyhoidoista kiinnostuneiden kannattaa tsekata muutkin hiusöljyt Khadilta- merkki on suunnitellut tymäköitä, ayervedaan pohjautuvia yrtti-öljyjä moniin tarpeisiin ja etenkin päänahkaa hoitamaan.

Rahua Legandary Amazon Oil Samoin hyvin hoitava öljy eksoottisemmalla viballa. Hinta n. 36-54 €/ 47 ml. Ostopaikat: *Bangerhead, *Eleven, *Lyko

Tietoa kirjoittajasta

☾ Rakkauden ja kauneuden puolesta. Rajattomuuksia, tähtiöitä. 🎵 I have seen how energy swims, how we are lifted up to ride with stars and see what’s also real. (Sannoppadog/ Arahjin) 🦁🤍🦁 Joskus tosi tulee ovellesi / kysymään uskotko todella…

Jätä kommentti